Ny bølge af rekrutteringer på AAU skal hjælpe produktionsdanmark gennem den grønne omstilling
: 28.02.2025

Ny bølge af rekrutteringer på AAU skal hjælpe produktionsdanmark gennem den grønne omstilling
: 28.02.2025

Ny bølge af rekrutteringer på AAU skal hjælpe produktionsdanmark gennem den grønne omstilling
: 28.02.2025
: 28.02.2025
Af David Graff, AAU Kommunikation og Public Affairs
Hvis danske produktionsvirksomheder skal være mere konkurrencedygtige i fremtiden, er den cirkulære og bæredygtige vej oplagt at gå. Det har bl.a. rapporten ’Grøn Konkurrencekraft’ fra Industriens Fond for nylig slået fast – men ifølge lektor Astrid Heidemann Lassen, der er leder af produktionssektionen hos Institut for Materialer og Produktion, skal grundlaget på plads, før den cirkulære omstilling kan udbredes:
- En vellykket cirkulær omstilling af produktionsdanmark kræver, at virksomhederne først styrker deres evne til at modellere, simulere og analysere produktionssystemer og processer. Det vil for øvrigt også give resiliens, sikkerhed, effektivitet og fleksibilitet i produktionen bedre vilkår, forklarer hun.
Ifølge Astrid Heidemann Lassen er forskningen meget klar omkring, at grøn omstilling går hånd i hånd med konkurrenceevne. Men omstillingen er ikke kun et spørgsmål om mulige plusser på bundlinjen:
- For mange virksomheder handler det om at forblive relevante, for som Draghi-rapporten slår fast: Fremtidens Europa bliver fattigere, hvis ikke vi skruer op for innovation, teknologiudvikling, koordinering og investeringer nu. Det handler også og ikke mindst om nye produktionsformer.
Fra forskning til konkret praksis
Det er især de store virksomheder, som har taget hul på den cirkulære omstilling i Danmark, mens flere små og mellemstore holder sig tilbage.
- Jeg tror – og vores forskning tyder på det – at mange af dem simpelthen har svært ved at se for sig, hvordan og hvorfor de skal gennemføre omstillingen, siger Astrid Heidemann Lassen.
Hun fortæller, at mens de fleste danske virksomheder er opmærksomme på bl.a. at reducere deres eget forbrug af jomfruelige materialer, lykkes det de færreste at sprede de grønne tiltag videre ud i forsyningskæderne.
Der er heller ikke mange, som har fået indarbejdet en proces med at tage brugte produkter tilbage, adskille dem, rengøre, bearbejde, samle dem på ny og sende dem tilbage til markedet i samme kvalitet som nye produkter.
- Og det er egentlig ikke så mærkeligt, for produkter, der kommer retur fra markedet, varierer rigtig meget i kvalitet, belastning, alder og brugbarhed, og det kræver både ny viden og en decideret nytænkning af processerne i værdikæden og af selve produktionskonceptet at omstille sin produktion til det.
Ifølge Astrid Heidemann Lassen er svaret at fortsætte samarbejdet med virksomheder om at demonstrere, analysere og dokumentere med data, hvordan omstillingen kan gennemføres. Det skal føre til konkrete strategiske anvisninger samt klare koncepter og metoder.
- De bæredygtige løsninger skal være tænkt godt igennem, og de skal kunne tilpasses den enkelte virksomheds behov, før de kan veksles til konkurrencefordele, siger Astrid Heidemann Lassen.
Penge til at tage næste skridt
I slutningen af 2024 modtog Institut for Materialer og Produktion så en række positive beskeder fra fonde om bevilling til projekter, der kan give den grønne omstilling af produktionsdanmark endnu et skub.
- Det er blandt andet projektet ’Den Cirkulære Fabrik’, som Industriens Fond støtter, og hvor vi skaber et nationalt demonstrationscenter for i samarbejde med en række virksomheder at udvikle konkrete løsninger på fuldt cirkulære produktionslinjer, forklarer Astrid Heidemann Lassen.
I alt slås der derfor i løbet af foråret 10-14 stillinger op som for eksempel adjunkt, postdoc og ph.d. i produktionssektionens tre forskningsgrupper Robotics and Automation, Center for Industrial Production og Mass Customization.
- Med disse rekrutteringer får vores i forvejen stærke forskningsmiljø endnu et nøk opad, og jeg forventer helt sikkert, at det både vil gavne virksomhederne meget konkret og skabe et endnu stærkere vidensfundament for fremtidens produktion, slutter Astrid Heidemann Lassen.
FAKTA OM STILLINGERNE
De 10-14 stillinger slås op på Institut for Materialer og Produktion som led i forskning, der fokuserer på at modellere, simulere, analysere og udvikle produktionssystemer og processer, så de bedre imødekommer fremtidens krav.
Forskningen og uddannelserne inden for området rummer aktiviteter inden for materialer, mekanik, fysik, produktionsteknikker, robotteknologi, industriel ledelse og innovation og dækker underemner som:
Stillingerne slås løbende op her: https://www.stillinger.aau.dk/